Ondernemen met hooggevoeligheid en faalangst

Al van jongs af aan ben ik een ondernemer. Een ondernemer in het breedste zin van het woord: dingen willen doen. Dingen aanpakken. En eigenlijk kan ik best zeggen dat ik goed ben in de dingen die ik doe. Nou  ja, in de dingen die ik wil doen. Ondanks dat, komt het toch vrijwel nooit tot zijn recht, tenzij ik het voor mezelf houd. En na jaren zoeken en bedenken hoe dat zou komen, ben ik erachter gekomen dat het te maken heeft met mijn hooggevoeligheid en faalangst.


Angst en onzekerheid
Op vele manieren kunnen deze twee dingen hinderlijk zijn in mijn onderneming. Ik bedoel: vooral de hooggevoeligheid kan als een groot voordeel dienen, maar het maakt me vaak onzeker en bang, waardoor mijn faalangst in stand gehouden wordt. Voorbeeld: ik kan niet tegen kritiek, want daar word ik onzeker van. Je hoeft me maar te zeggen dat je iets anders mooier zou vinden en dan denk ik meteen dat het niet goed is. Dan vergeet ik ineens dat er ook voor staat: ’Heel erg mooi,’ dan lees ik alleen het zinsdeel wat daarna komt: ’maar ik wil het toch net iets strakker.’

Door de jaren heen heb ik wel geleerd dat ik van al deze kleine dingen kan leren. Feedback zul je altijd krijgen, het is allemaal goed bedoeld (nou ja, op enkele uitzonderingen na). Mensen zullen tegen je zeggen dat het beter kan, omdat het nou eenmaal beter kan.

Loslaten
En wat is nou het punt bij hooggevoeligheid? Je kunt zoiets maar lastig loslaten. Of laat ik voor mezelf spreken: ik kan kritiek/feedback maar moeilijk loslaten. Ik weet wat ik ervan kan leren, maar ik voel het zo diep als er feedback gegeven wordt, dat ik na bijna ieder bericht denk dat ik maar beter kan stoppen met mijn onderneming.

Omgang met klanten
Wat ik merk is dat het lastig is als mensen dit niet weten. Je mag dit eigenlijk niet tegen de klanten vertellen, want dan is het niet zo zakelijk. Toch wil het wel eens voorkomen dat ik de telefoon niet kan opnemen doordat iets me tegenhoudt. Er is geen geldige reden voor, het lukt gewoon niet. Of dat het je verstikt om voor iemand aan de slag te gaan door een onverklaarbaar iets.

Toen ik op zoek ging naar mensen die hetzelfde ervaren als ik, ontdekte ik dat er weinig over gesproken wordt op internet. En nou wil het geval dat ik in real life ook nogal ‘schijterig’ ben, wat betreft op mensen afstappen om vervolgens persoonlijke gesprekken te voeren, dus dat werkte ook al niet zo mee.

Toch verwacht ik dat er heel veel ondernemers ook hoogsensitief zijn. Dat kan bijna niet anders. Een eigen onderneming runnen is namelijk echt iets voor mensen die zichzelf vrij willen voelen, niet altijd met andere mensen in contact hoeven te zijn, het fijn vinden om hun eigen ritme te bepalen en ga zo maar door. Het is ideaal om eigen baas te zijn. Daarbij vergt het ook wat creativiteit en het is algemeen bekend dat de grootste kunstenaars ook hooggevoelig waren. En kijk hoe succesvol ze zijn.

Het plan
Ik zou graag aan mensen willen laten zien dat je als hooggevoelige ondernemer absoluut niet laks bent. Want ja, dat heb ik al wel eens gehoord. Het duurde even, maar nu ik steeds meer opdrachten krijg, leer ik zoveel dat ik het graag wil delen.

Advertenties

2 gedachtes over “Ondernemen met hooggevoeligheid en faalangst

    • Dankjewel Annick! Goed om te lezen dat het herkenbaar is. Klopt mijn gevoel toch dat ik niet de enige ben die dit zo ervaart 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s