De dag dat ik stopte met Facebook

Quit FacebookDat was het dan. Ik heb zojuist mijn persoonlijke pagina op Facebook verwijderd. Een bizar en onwerkelijk gevoel, want ik heb nu al de neiging om juist dit feit op Facebook te delen. Best komisch, het laat maar zien dat het geen kwaad kan om gewoon echt te stoppen met de pagina. ‘Wauw, dat je dat durft!’ reageerde K. op mijn status met de aankondiging. Ik glimlach, want dat  bevestigt mijn gevoel: het is een drempel, maar de drempel werd eng hoog, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. 

Doen? Ja? Of niet?  Wat me lang tegenhield is dat ik met Eigenzin Design veel met social media doe. Kan ik dat dan straks nog zeggen? Hoe moet ik mijn zakelijke pagina’s onderhouden? Of moet ik die dan ook verwijderen? En zonder Facebook had ik niet geweten dat die ene oud-klasgenoot de wereld rondreist en die andere oud-klasgenoot net vader is geworden. Dat is toch leuk om te weten? En o ja, ik zit in een aantal groepen en daar wordt belangrijke informatie uitgewisseld. Maar ja, ik heb ook honderden vrienden waarvan het me niet interesseert wat ze delen (excuseer, lieve mensen die tussen mijn vrienden stonden).

Geen persoonlijke pagina, maar toch je zakelijke pagina behouden in TWEE stappen! De twijfels (en nog meer) bleven al een aantal weken – wat zeg ik? – maanden door mijn hoofd spoken. Ik zocht overal of er een manier zou zijn om de zakelijke pagina’s te beheren zonder persoonlijke pagina, maar dat bestaat niet. Dus de oplossing werd:

  1. Een nieuwe persoonlijke pagina aanmaken met profielfoto en één vriend. Die ene vriend (bedankt mam) heb ik toegevoegd om geen berichten te krijgen dat ik per se nieuwe vrienden moeten toevoegen.
  2. Mijn nieuwe pagina overal beheerder maken met mijn huidige pagina.

Easy as that. Dat is het gewoon. En zo probeerde ik het ook te bekijken terwijl ik de acties aan het ondernemen was, want ik bedacht me wel iedere minuut: ga ik dit echt doen? Ja, ik ga dit echt doen.

En toen was het moment daar. Eigenlijk ging er vooral een gevoel van opluchting door me heen. Ik had meteen de neiging om het te delen op Facebook, maar dat kon natuurlijk niet meer. Dus ik appte wat vrienden. Reacties als ‘Gek kind ben je soms’, kwamen voorbij. Ha. Maar wel een gek kind zonder Facebook en een stuk minder prikkels die veel invloed op me hebben, maar nergens voor nodig zijn.

VILA & FRIHET staat voor rust en vrijheid. Tot nu toe is dat ook meteen mijn grootste doel van het verwijderen van Facebook. Weg uit mijn gewoontes. Geen onnodige prikkels ontvangen. Het gebeurde me namelijk maar al te vaak dat ik berichten las die me echt helemaal niks interesseren, maar die ik me dan toch persoonlijk aantrek. Door Facebook kan ik mensen en situaties moeilijk loslaten, want de drempel om in contact te blijven, te praten en te controleren is mega laag. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier niet de enige in ben ;-).

Om een lang verhaal kort te maken: Ik ben blij en opgelucht. Ik schrijf binnenkort een update hier op de blog!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s