De beller is sneller… of niet?

Lead a quiet life Kun je het je nog voorstellen? Een leven zonder smartphone, zonder e-mail, zonder social media… Ik heb dus een paar dagen geleden mijn account op Facebook verwijderd, maar nu begint het te kriebelen: hoe ver kan ik gaan? Kan ik afstand nemen van Twitter? Van WhatsApp? Eigenlijk lijkt me dat ideaal. Of zou dat toch echt niet meer kunnen? 

Afgelopen week kwam er iemand naar me toe en zei: ’Wat goed zeg, dat je gestopt bent met Facebook! Ik heb zelf al twee weken mijn telefoon niet aangezet. Voelt geweldig, Dewi!’
Ah, lijkt me heerlijk. Hoe hij dat doet zonder telefoon? Gewoon. Aan niemand laten weten, dan blijkt dat mensen het eigenlijk niet door hebben. ’Ze mailen me maar als ze me nodig hebben.’ zei hij. Ja, daar zit wat in.

Het inspireerde me, want het lijkt me voor mij als persoon perfect om zonder telefoon te leven. Ik werd aan het denken gezet. Hoe moet dat als ik niet bereikbaar ben voor klanten? Eigenlijk gaat alle communicatie al via de e-mail, want ik doe relatief kleine opdrachten, die echt prima voltooid kunnen worden door communicatie via de mail. Ik heb een hekel aan bellen, daarom staat mijn telefoonnummer maar op één plek op internet.

Ik heb de gewoonte om de telefoon niet op te nemen als iemand belt (oké, bijna nooit dan). Ze laten maar een voicemail achter als het dringend is, denk ik dan. Vervolgens laten ze een voicemail achter en durf ik hem niet te beluisteren. Op een of andere manier ben ik altijd bang voor confrontatie: klachten / aanvragen voor dingen die ik niet kan. Om mijn voicemail te beluisteren en terug te bellen, moet ik echt mijn gedachten op nul zetten en gaan. Niet nadenken en gewoon doen. Tegenwoordig werkt dat best, want ik houd in mijn achterhoofd: de beller is sneller. Geleerd op mijn laatste stage. Ik werd daar gedwongen (op een lieve manier hoor ;-)) om met mensen te bellen en dan is het in no time geregeld. Uiteindelijk heb ik me dan vijf minuten zorgen gemaakt en als ik had gemaild, dan waarschijnlijk vijf dagen.

Maar terug naar de praktische zaken: zonder telefoon. Is dat te doen als ondernemer? Ik weet het niet, het staat niet chic als bijna nergens te bereiken bent. Bovendien zou ik het ook niet fijn of betrouwbaar vinden als er nergens contactgegevens te vinden zijn over degene met wie ik zaken doe. Dus mijn persoonlijke conclusie: ik laat het zoals het nu is en probeer te werken aan mijn angst om te bellen. Ik zou dolgraag aan jullie bewijzen dat het ook anders kan, maar dat lijkt me niet verstandig.

Hoe denk jij over ondernemen en angst om te bellen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s