#InstaStruggles

InstaStrugglesI love Instagram. Mijn hele leven zie ik door vierkante kaders, witbalans en mooie details. Vooral dat laatste is wat Instagram zo mooi maakt in mijn leven: ik wil op iedere plek waar ik kom ook echt de mooiste dingen zien om te fotograferen en te delen. Iedere dag reis ik meer dan een uur naar mijn werk en zelfs dan ben ik altijd alert voor de mooiste kiekjes. 

Het enige wat ik minder aan dit medium vind, is dat je een hele goede schijn kunt ophouden. Je kunt overkomen zoals je wilt. Je kunt een vreselijke chaoot zijn, maar een minimalistische feed hebben. Je kunt zeggen dat je een sportfanaat bent, maar zelf nooit sporten. Je kunt je voordoen als een hippe en eigenzinnige fashionblogger, maar in real life geen vrienden hebben. Het kan allemaal en niemand heeft het door, want iedereen oordeelt alleen maar op jouw feed.

Verkeerd beeld
Zoals ik al zei, ik houd echt van Instagram. Ik vind het leuk, kan uren rondkijken op andermans profielen en inspiratie opdoen. Toch is er de laatste tijd iets ingeslopen: het feit dat ik zelf dus zodanig alleen maar leuke dingen post, dat men blijkbaar denkt dat ik de hele dag alleen maar fijne dingen aan het doen ben.

Drie dingen die ik de laatste tijd gehoord heb:

1. ‘Ga je weer studeren? Goh, wat leuk… Dan heb je weer iets te doen hè, overdag.’
Natuurlijk is hier al een eerder gesprek aan voorafgegaan over Instagram, dus weet ik dat ze deze opmerking gebaseerd is op mijn feed. Argh, wat kreeg ik de kriebels van deze opmerking. Excuse me, maar ik ga toch zeker geen foto’s posten als bewijs dat ik wél werk?

2. ‘Kun je dit en dat vandaag voor me doen? Dan houd je je meteen een beetje bezig.’
Oké, heel eerlijk: dit is een combinatie van twee opmerkingen die regelmatig gemaakt worden. Het is confronterend, want mensen denken je te kennen en denken te weten wat je doet. Dat ik mooie foto’s in de natuur maak, betekent niet dat ik een hele dag vrij ben. Dat ik de hele dag voor iedereen klaar sta of kan staan. Dus nee, ik kan dat niet vandaag voor je doen. Morgen kom ik terug op je vraag.

3. ‘Jij wandelt echt veel, ik zou daar echt geen tijd voor hebben.’
En achter deze zin komt dan een onbesproken zin: ‘Want ik heb wel een leven.’. Daar komt het hooggevoelige meisje in mij naar boven, want dat merk je op zo’n moment aan alles. Die onbesproken zin. Weet je, ik prijs mezelf gelukkig met een hond die ervoor zorgt dat ik naar buiten wil om te wandelen. Ik prijs mezelf ook gelukkig met dat ik de tijd kan en wil maken om die wandelingen te maken en dat ik voor mezelf durf te kiezen.

Kiezen voor jezelf
Goed voor jezelf zorgen is iets waar niet iedereen aan denkt. Instagram is voor mij een manier om de mooie dingen van het leven met anderen te delen en nee, daar ga ik geen foto’s op delen van de blaren op mijn voeten (sowieso, voeten… Als je foto’s van je voeten post, dan ontvolg ik je ;-)), van mezelf in mijn werkkleding of van een vieze keuken die toch eens opgeruimd  moet worden.

Denk wat je wilt denken, maar oordeel niet op een Instagram feed. Zullen we dat afspreken? 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s